Ik was me van geen kwaad bewust…

Zal menigeen gedacht hebben die zomaar een plaatje van internet plukte om deze vervolgens te gebruiken op hun website, nieuwsbrief of folder. Wat je vindt mag je houden toch? 🙂

In één van de lessen in mijn programma waarschuw ik je voor het onrechtmatig gebruik van afbeeldingen op je webacademie. Waar moet je ook alweer op letten?

Auteursrechten

Degene die een foto of afbeelding heeft gemaakt, heeft automatisch de eigendoms- en auteursrechten. Dat betekent dat alleen die persoon mag beslissen wie het op welke manier mag gebruiken en bijvoorbeeld of het vermenigvuldigd mag worden.
Heb je officieel geregeld dat je een foto mag gebruiken, dan blijft het eigendom van de foto meestal bij de maker; jij hebt enkel toestemming gekregen om de foto te gebruiken of te vermenigvuldigen. Vaak zijn daar voorwaarden aan verbonden.

Voorwaarden, huh?

Ja hoor. Je mag niet zomaar alles doen met die foto. Ook niet als je ervoor betaald hebt.
Heb jij door een professionele fotograaf op maat gemaakte foto’s laten maken voor je bedrijf?
Mooi!
Op welk moment mag je ze gebruiken? Mag je ze op je website plaatsen? Eén keer? Vaker? Wat als de foto in de zg. ‘header’ van je webacademie staat en daardoor wel 4 of 5 keer ‘gebruikt’ wordt?
Je hebt de foto ook op je visitekaartje gebruikt… en in je e-mailnieuwsbrief.
Mag dat eigenlijk wel?
Weet jij eigenlijk wat je met de fotograaf hebt afgesproken? Is het eigendom van de foto’s aan jou overgedragen? Op welke manier mag je ze gebruiken?

Commercieel of niet?

Er zijn veel sites op internet waar je vrij te gebruiken afbeeldingen kunt downloaden.
In één van mijn lessen ga ik hier dieper op in.

Ik maak er zelf ook gebruik van. Het is geweldig hoeveel mooie foto’s er te vinden zijn. Maar ook daar geldt dat ‘vrij te gebruiken’ en ‘kopen’ door elkaar staat. En er wordt nogal eens onderscheid gemaakt tussen commercieel gebruik of niet. Let daar dus ook goed op!

Soms mag je de afbeeldingen vrij gebruiken als je de site of de maker maar noemt. Let er maar eens op: je ziet dit soms gebeuren bij online kranten – dan zie je onder de foto een verwijzing naar een site als pixabay of shutterstock.
Zelf doe ik dat niet op mijn website. Ik denk dat het in mijn geval minder professioneel overkomt en dat risico neem ik liever niet. Dat soort foto’s sla ik dus over.

Rechtszaak

Niet denken dat het in zo’n vaart niet zal lopen. Er zijn bureaus gespecialiseerd in het vinden van inbreuken op auteursrechten. Zo vond dit bureau een mevrouw die al jaren een foto onrechtmatig op haar site had staan. Het haalde de Rijdende Rechter en mevrouw moest bakzeil halen…

Kortom wees alert bij het gebruiken van afbeeldingen op je webacademie.
Dit geldt natuurlijk ook voor video-materiaal en muziek op je site of in je video’s! 🙂

Categories: Cursus maken